Hybenmarmelade

Når hybensæsonen, som begynder i juli måned, er over os, er det bare om at komme afsted med kurven under armen.

Hybenbuske findes masser af steder langs de danske kyster og er en vildtvoksende plante, som breder sig voldsomt. Mange steder bliver den holdt nede, fordi den truer den naturlige flora. 

Frugterne er rige på vitaminer, og det er en velsignelse at kunne lave sig et godt glas hybenmarmelade. Endnu en gratis frugt af naturens varelager. 

Det er nemt og hurtigt at lave selve marmeladen, men man skal give sig god tid til forarbejdet. Gør det til en hyggelig udflugt, når du skal plukke og sæt dig godt til rette, når du skal rense! 

Hvem husker ikke de små røde frugter, som indeholder de mange og små s..... kerner - kløpulver - som man proppede ned i t-shirten på kammeraterne, da man var barn? Det var en fest!!! Men de skal altså væk, og det er det, der tager tid!                                                                                                                                                                                                

For at rense et kilo hybenfrugter skal du beregne omkring 1 1/2 times tid. Sæt dig ud i det gode vejr, lyt til musik eller gør det til et familieprojekt.                                                                                                                                                                   

Brug spidsen af en tyndskræller eller kartoffelskræller til at få kernerne ud. Det er det nemmeste. 

Bruger du den fornødne tid, lover jeg til gengæld, at du ikke fortryder - for en skefuld hybenmarmelade på et stykke brød, på havregrøden, til osten eller til desserten - er ubetalelig. 

Jeg har kommet marmeladen i små glas á 1,3 dl., og der blev 10 glas. Det er en fin lille gave, som jeg tror, de fleste vil sætte pris på. 

TIP: Saml rigeligt i sæsonen og smid en god portion i fryseren, så har du til senere brug.

 

Yields10 Servings

INGREDIENSER
 1000 g hyben - renset vægt
 400 g rørsukker - og lidt mere hvis du er til det søde...
 2 æbler
 5 dl. vand
 1 vaniljestang
 skallen af to citroner - fintrevet
 atamon
 sylteglas

SÅDAN GØR DU:
1

Skær enderne af alle hybenfrugterne og halver dem

2

Skrab kernerne ud. Brug spidsen af en tyndskræller/kartoffelskræller

3

Skyl dem og sørg for at alle kerner er fjernet

TIP: Læg alle frugterne i en skål og hæld vand i, så flyder de fleste af de resterende kerner ovenpå, og de er nemme at fjerne

4

Skær æblerne i tern

5

Kom de rengjorte hyben og æblestykkerne i en stor gryde

6

Tilsæt vand, en flækket vaniljestang og fintrevet citronskal

7

Kog det hele op og lad det simre i ca. 20 minutter

8

Hæld rørsukker i og rør rundt

9

Kog videre i ca. fem minutter

10

Tag den flækkede vaniljestang op

11

Blend med en stavblender til du opnår den konsistens, du gerne vil have. Det er en smagssag, om man kan lide det lidt groft eller mere pureret

12

Kom marmeladen på rengjorte atamonskyllede glas og luk låget med det samme

13

Stil glassene i køleskabet

Ingredients

INGREDIENSER
 1000 g hyben - renset vægt
 400 g rørsukker - og lidt mere hvis du er til det søde...
 2 æbler
 5 dl. vand
 1 vaniljestang
 skallen af to citroner - fintrevet
 atamon
 sylteglas

Directions

SÅDAN GØR DU:
1

Skær enderne af alle hybenfrugterne og halver dem

2

Skrab kernerne ud. Brug spidsen af en tyndskræller/kartoffelskræller

3

Skyl dem og sørg for at alle kerner er fjernet

TIP: Læg alle frugterne i en skål og hæld vand i, så flyder de fleste af de resterende kerner ovenpå, og de er nemme at fjerne

4

Skær æblerne i tern

5

Kom de rengjorte hyben og æblestykkerne i en stor gryde

6

Tilsæt vand, en flækket vaniljestang og fintrevet citronskal

7

Kog det hele op og lad det simre i ca. 20 minutter

8

Hæld rørsukker i og rør rundt

9

Kog videre i ca. fem minutter

10

Tag den flækkede vaniljestang op

11

Blend med en stavblender til du opnår den konsistens, du gerne vil have. Det er en smagssag, om man kan lide det lidt groft eller mere pureret

12

Kom marmeladen på rengjorte atamonskyllede glas og luk låget med det samme

13

Stil glassene i køleskabet

Hybenmarmelade

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *