
Når hybensæsonen, som begynder i juli måned, er over os, er det bare om at komme afsted med kurven under armen.
Hybenbuske findes masser af steder langs de danske kyster og er en vildtvoksende plante, som breder sig voldsomt. Mange steder bliver den holdt nede, fordi den truer den naturlige flora.
Frugterne er rige på vitaminer, og det er en velsignelse at kunne lave sig et godt glas hybenmarmelade. Endnu en gratis frugt af naturens varelager.
Det er nemt og hurtigt at lave selve marmeladen, men man skal give sig god tid til forarbejdet. Gør det til en hyggelig udflugt, når du skal plukke og sæt dig godt til rette, når du skal rense!
Hvem husker ikke de små røde frugter, som indeholder de mange og små s..... kerner - kløpulver - som man proppede ned i t-shirten på kammeraterne, da man var barn? Det var en fest!!! Men de skal altså væk, og det er det, der tager tid!
For at rense et kilo hybenfrugter skal du beregne omkring 1 1/2 times tid. Sæt dig ud i det gode vejr, lyt til musik eller gør det til et familieprojekt.
Brug spidsen af en tyndskræller eller kartoffelskræller til at få kernerne ud. Det er det nemmeste.
Bruger du den fornødne tid, lover jeg til gengæld, at du ikke fortryder - for en skefuld hybenmarmelade på et stykke brød, på havregrøden, til osten eller til desserten - er ubetalelig.
Jeg har kommet marmeladen i små glas á 1,3 dl., og der blev 10 glas. Det er en fin lille gave, som jeg tror, de fleste vil sætte pris på.
TIP: Saml rigeligt i sæsonen og smid en god portion i fryseren, så har du til senere brug.
Skær enderne af alle hybenfrugterne og halver dem
Skrab kernerne ud. Brug spidsen af en tyndskræller/kartoffelskræller
Skyl dem og sørg for at alle kerner er fjernet
TIP: Læg alle frugterne i en skål og hæld vand i, så flyder de fleste af de resterende kerner ovenpå, og de er nemme at fjerne
Skær æblerne i tern
Kom de rengjorte hyben og æblestykkerne i en stor gryde
Tilsæt vand, en flækket vaniljestang og fintrevet citronskal
Kog det hele op og lad det simre i ca. 20 minutter
Hæld rørsukker i og rør rundt
Kog videre i ca. fem minutter
Tag den flækkede vaniljestang op
Blend med en stavblender til du opnår den konsistens, du gerne vil have. Det er en smagssag, om man kan lide det lidt groft eller mere pureret
Kom marmeladen på rengjorte atamonskyllede glas og luk låget med det samme
Stil glassene i køleskabet
Ingredients
Directions
Skær enderne af alle hybenfrugterne og halver dem
Skrab kernerne ud. Brug spidsen af en tyndskræller/kartoffelskræller
Skyl dem og sørg for at alle kerner er fjernet
TIP: Læg alle frugterne i en skål og hæld vand i, så flyder de fleste af de resterende kerner ovenpå, og de er nemme at fjerne
Skær æblerne i tern
Kom de rengjorte hyben og æblestykkerne i en stor gryde
Tilsæt vand, en flækket vaniljestang og fintrevet citronskal
Kog det hele op og lad det simre i ca. 20 minutter
Hæld rørsukker i og rør rundt
Kog videre i ca. fem minutter
Tag den flækkede vaniljestang op
Blend med en stavblender til du opnår den konsistens, du gerne vil have. Det er en smagssag, om man kan lide det lidt groft eller mere pureret
Kom marmeladen på rengjorte atamonskyllede glas og luk låget med det samme
Stil glassene i køleskabet