Suppe med tomat

AuthorHelle RafnCategory, , , DifficultyBeginner

Den skønneste tomatsuppe jeg har lavet var, da jeg i en periode boede i min mors byhus i Pierrefeu-du-Var, en lille landsby, i Provence i Frankrig. Et par gange om ugen var der madmarked på byens torv, og de lokale samledes for at gøre deres indkøb. Jeg elskede de dage, hvor jeg fra min lille altan kunne følge med i, når de lokale, på vej ned af trapperne, og med kurve under armene, passerede min mors hus, på vej til markedet. Alt foregik i et stille og roligt tempo, og alle havde samme mål. Nærmest som om søndagen, hvor alle gik mod kirken, dog den modsatte vej.

Jeg handlede selvfølgelig også på markedet, og gik altid derfra med kurven bugnende af grøntsager, oste, oliven, fisk og brød. Det var på dette marked, jeg første gang købte de fantastiske, store, velduftende og solmodne tomater, som jeg en dag lavede denne suppe af.

NB: Tomater fra dåse kan sagtens bruges 😉

Bon Appetit!

Yields4 Servings

 1600 g friske tomater
 4 fed hvidløg
 3 rødløg
 3 stængler bladselleri
 1 rød chili uden kerner (smag på den)
 frisk basilikum - en håndfuld
 frisk timian - et par stængler
 evt. balcamico - et skvæt
 salt og friskkværnet peber
 creme fraiche 38%
 olivenolie
Tilbehør
 Et godt landbrød eller ristet rugbrød

1

Tænd og indstil ovnen på 220 grader

2

Skær tomaterne i kvarte og læg dem i et ildfast fast. Kvas hvidløgene og bland dem i sammen med den flækkede chili, salt og friskkværnet peber. Det hele blandes godt sammen med olivenolie og sættes derefter i ovnen i 15-20 minutter

3

Skær løg og bladselleri i mindre stykker

4

Kom olien i en stor gryde sammen med løg, bladselleri, timian, lidt balsamico, salt og peber

5

Lad det hele simre nogle minutter til løg og bladselleri er blevet bløde. Pas på det ikke tager farve

6

Tag de færdige tomater ud af ovnen og kom dem i gryden sammen med løg og bladselleri. Bland det hele forsigtigt

7

Blend suppen sammen med en håndfuld basilikumblade

8

Hæld suppen igennem en sigte, hvis du ønsker den fri for tomatskind og chili. Husk at suppen bliver stærkere, jo længere den står, hvis ikke den sies.

9

Hæld suppen tilbage i en ren gryde og smag til med salt og peber.

10

Anret suppen i portionsskåle med en klat cremefraiche, stænk af god olivenolie, og et par blade frisk basilikum

11

Server med et godt stykke brød til

12

Et lille tip
Hvis ikke suppen serveres umiddelbart efter, den er lavet - så giv den lige en hurtig tur med stavblenderen, når du alligevel varmer den op.
Suppen bliver mere luftig og samtidig mere delikat at se på

Ingredients

 1600 g friske tomater
 4 fed hvidløg
 3 rødløg
 3 stængler bladselleri
 1 rød chili uden kerner (smag på den)
 frisk basilikum - en håndfuld
 frisk timian - et par stængler
 evt. balcamico - et skvæt
 salt og friskkværnet peber
 creme fraiche 38%
 olivenolie
Tilbehør
 Et godt landbrød eller ristet rugbrød

Directions

1

Tænd og indstil ovnen på 220 grader

2

Skær tomaterne i kvarte og læg dem i et ildfast fast. Kvas hvidløgene og bland dem i sammen med den flækkede chili, salt og friskkværnet peber. Det hele blandes godt sammen med olivenolie og sættes derefter i ovnen i 15-20 minutter

3

Skær løg og bladselleri i mindre stykker

4

Kom olien i en stor gryde sammen med løg, bladselleri, timian, lidt balsamico, salt og peber

5

Lad det hele simre nogle minutter til løg og bladselleri er blevet bløde. Pas på det ikke tager farve

6

Tag de færdige tomater ud af ovnen og kom dem i gryden sammen med løg og bladselleri. Bland det hele forsigtigt

7

Blend suppen sammen med en håndfuld basilikumblade

8

Hæld suppen igennem en sigte, hvis du ønsker den fri for tomatskind og chili. Husk at suppen bliver stærkere, jo længere den står, hvis ikke den sies.

9

Hæld suppen tilbage i en ren gryde og smag til med salt og peber.

10

Anret suppen i portionsskåle med en klat cremefraiche, stænk af god olivenolie, og et par blade frisk basilikum

11

Server med et godt stykke brød til

12

Et lille tip
Hvis ikke suppen serveres umiddelbart efter, den er lavet - så giv den lige en hurtig tur med stavblenderen, når du alligevel varmer den op.
Suppen bliver mere luftig og samtidig mere delikat at se på

Suppe med tomat

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *